Medberoende

Medberoende är ett tillstånd som kan drabba en person som lever tillsammans med en missbrukare, exempelvis en alkoholist eller narkoman. Den medberoende anpassar sitt beteende och sin personlighet efter den som är beroende i hopp om att kunna hjälpa. En del lär sig detta beteende redan som barn medan andra har lärt sig det senare i livet. Karaktäristiska drag hos medberoende är bland annat följande: De känner sig ansvariga för andra människors beteende, är ofta omedvetna om vad de själva vill och behöver, känner sig säkrats när de ger, attraheras ofta av människor med behov, attraherar ofta människor med behov, känner sig uttråkade och tomma om de inte har någon att hjälpa, överengagerar sig, tror att deras beteende är andra människors fel.

Medberoende tenderar att komma från problemfyllda eller dåligt fungerande familjer. Detta förnekar de dock ofta. De avfärdar komplimanger och beröm. Ofta är de rädda för att bli avvisade och tror innerst inne inte att de duger. Det är vanligt att de känner sig som ett offer. Ofta försöker de bevisa att de duger och ett sätt att göra detta för sig själv och andra är att vara behövda.

Medberoende är ett sjukdomsliknande tillstånd som uppkommer då en människa växer upp i en familj som ofta är rörig och osäker.

Om man växer upp i en dysfunktionell familj är tillvaron ofta rörig och osäker. Det behöver ej vara alkohol eller droger inblandat utan det kan även vara andra orsaker till detta beteende. Vi utvecklar överlevnadsstrategier för att klara av att hantera vardagen - ett så kallat medberoende:

  • Vi lär oss att inte lita på någon, inte visa några känslor. Det är ofta ingen som lyssnar, utan vi får höra att det vi känner är fel.

  • Vi har en överutvecklad ansvarskänsla eller ingen ansvarskänsla alls.

  • Vi ställer väldigt höga krav på oss själva och är rädda för att misslyckas.

  • Vi får skuldkänslor när vi tänker på oss själva i första hand i stället för på någon annan. Ex att säga Nej.

  • Vi känner oss ensamma och obekväma tillsammans med andra människor, speciellt dominanta personer. För att skydda oss försöker vi vara alla andra till lags genom att säga och göra saker vi tror andra förväntar sig av oss för att undvika konflikter. Eller så skapar vi ständiga konflikter i våra relationer.

  • Vi upplever all kritik som personlig kritik och därför upplever vi kritik som något mycket hotfullt.

  • Vi är väldigt osjälvständiga och rädda för att bli avvisade och följden blir att vi är beredda att göra vad som helst för att hålla ihop en relation eller så har vi svårt för att släppa någon nära.

  • Vi söker ständigt bekräftelse och söker allt utanför oss och blir som en flaska med bottenlöst hål. Dvs vi känner oss aldrig riktigt nöjda.
  • När vi börjar arbeta med att läka oss själva, inser vi att vi duger precis som vi är och att det inte är fel på oss.

    Kommentera inlägget här :