lycka!

Johan Sjögren, ibland älskar jag dig så mycket att jag dör lite inombords! du är fantastisk!

Jan. 30, 2013



igår blev det köttfärssås och spagetti! mums!
en enkel köttfärssås på renfärs som inte tar allt för lång tid att koka ihop, och en av mina personliga favoriter.

du behöver:
ca 400g färs
en ordentlig påse med färska champinjoner
en gul lök
tre vitlöksklyftor (var försiktigt med vitlök och renkött då för mycket vitlök tenderar att ge just ren en lite bitter smak)
två paket med krossade tomater (ca 2,5 dl styck)
en Bulljongtärning
soja (mushroom soi kinesisk soja tycker jag bäst om)
några dl vatten och två matskedar mjöl


bryn lök och svamp och håll några matskedar soja så det blir en mjuk röra.
bryn sedan färsen för sig och salta och peppra.
krydda med oregano och vitlöksklyftor.
mjöla färsen och blanda sedan i krossade tomater och lökröran.
häll några dl vatten (ca 2 dl)
och koka upp under omrörning tills det tjocknar.
låt sedan koka ett par minuter på svag värme.
smaksätt med en sked ketchup eller lingonsylt för att framhäva smakerna och koka några minuter till.
smaka av och servera med Barillas tunna spagetti som är supergod! och en fetaost-sallad gjord på feta ruccola, vindruvor, röd lök, tomat och en italiensk dressing!

nom nom!

ny mobil äntligen!

japp nu har jag äntligen fått min nya telefon! En sen julklapp från pappa och mamma! så nu kan jag blogga från telefonen igen! idag blev det spagetti och köttfärssås till middag och det blev sjukt gott. skolan har kört igång igen oxå vilket var med dunder och brak för nu läser jag sex kurser och nästan alla på distans så det kommer krävas ordentligt med självdiciplin!!
på återseende!

Kesella hallon och städ-terapi.

Ja, jag vet inte om ni som läser tillhör den skaran av folk som faktiskt vet vem jag är IRL och som kommer från samma del av landet som mig, men är ni några av dem så vet ni ju om det hemska som hänt i arjeplog nyligen med den pojken som gick bort. Självmord gör mig otroligt sorgsen, speciellt när det gäller en ung människa. Jag kände honom inte men min bästa vän gjorde, och min bror och hans flickvän, och ja, många bekanta till mig kände honom oxå. Iaf, Jag har nån vecka innan den händelsen börjat få tankar kring döden, och ångest över det, sån har jag aldrig varit, jag har levt med insikten om att vi alla ska dö en dag, och att det är det absolut enda helt självklara i världen, vi lever och sen dör vi. Ingenting att grubbla på för det går inte att ändra. Och det är bara passa på att leva, älska och ta vara på det vi har. Men nu, så har jag bara fått stunder lite då och då helt apropå inget då jag fått sådan ofantlig dödsångest eller vad man ska kalla det, om det beror på att det varit mkt prat om självmordet i arjeplog eller vad det ska va. Iaf, det jag skulle komma till var, att tänk vad ett leende från någon du älskar kan få en att må bra, igår hade jag en släng av den där nedrans ångesten, och det var hemskt alltså, fy vad dåligt jag mådde, men så vänder sig Johan mot mig helt random och bara ler, utan anledning, och ångesten var som bortblåst.
Små saker som han och Helmi gör kan få mig så glad att jag börjar gråta och jag får helt enkelt vara så otroligt glad att jag har det liv jag har nu, och tacksam över att jag har det JUST NU och försöka vända tankarna åt det istället för att grubbla om att jag faktiskt ska dö. Jag är ingen som brukar grubbla på det, men jag antar att nu när jag lever ett bra liv, och äntligen mår så otroligt bra, så börjar jag inse, att det kommer att ta slut en dag, och jag mår inte längre så dåligt att jag vill dö, och då börjar tanken på det skrämma mig mer. Det är bara en period mina vänner, och jag ska INTE fastna i det!

Idag blev det taco paj till middag, supergod med en ordentlig äggstanning på grädde istället för mjölk. Receptet är mitt egna och jag ska lägga upp det inom kort.
Sen bakade jag en choklad-rulltårta med hallon och hallonkesella-fyllning i som blev fantastiskt god, fyllningen är enligt receptet vispad grädde, hallon och naturell kesella men jag ändrade om det hela och det var minsann ingen dum idé. det receptet lägger jag oxå upp sen:)

Sen hade Johan match så jag och lilla gumman åt rulltårta och såg farmen innan nattning, vi följer det ju slaviskt då fina A-K är med. En god vän till min pappa en gång i tiden, och jag är så glad att se henne i tv-rutan, världens gladaste och härligaste brud, så jag och Helmi hejjar som bara den på henne!

När det börjar lida mot godnatt för mig så kom ångesten tillbaka, så jag körde på ett säkert kort när det gäller att slå bort onda tankar för mig, lite träning och sedan städa! Tack gud för städning, vad gjorde jag utan att få städa bort demoner i min hjärna, mycket demoner = rent och snyggt, det är så vi gör det här på toppgatan;)

Nä vet ni vad, nu ska jag och Johan ta och duscha ( vi är btw värsta töntarna, för vi planerar in när vi duschar för att kunna duscha ihop, för det är så jävelusiskt trist ensam) och sen blir det godnatt.
I helgen åker förresten han och spelar SM final med korpen laget, i Linköping, så jag har pojkvän/barn- lös helg och jag och bäste Linnea ska ha mysfödelsedagsbowlingtårtaölTVSPELs-helg!<3


natti natt

Kött-spartips-förkylning-födelsedag

Häromdagen fick jag en stor renbog av min fina svärfar. Jag tog ena halvan och gjorde iordning i ugnen i några timmar med endast peppar och salt. Så nu ligger den och gonar sig i ugnen igen och senare ska den avnjutas med potatiskroketter och grönpepparsås. Lite enkelt med de tillbehören då det är så mycket tid lagt på köttet, men jag är nämligen sjuk just nu så det får bli lite enkelt. Det är det som är så praktiskt med att förbereda kött i förväg, för det mesta håller sig vilt kött väldigt bra om det är tillrett på något vis, så då är det bara att ta ur kyl/frys och tillaga som man vill och är sugen på.
Och det fina med det jag gör idag är att det endast är saltat och pepprat, så blir det över något (vilket det ofta blir hemma hos oss) så skär jag upp det i mindre bitar och fryser in, håller i upp till fyra månader, och sen kan man göra en egen god pytt i panna av det vid ett senare tillfälle. Gör du då kanske korv en dag, och det blir över korv (eller kyckling eller what so ever) så frys in de bitarna oxå, i en egen liten plast-påse bredvid, och fortsätt så ett par middagar, så behöver du bara ta ur det ur frysen, steka, tillsätta lite potatis och lök så har du en fin fin middag för ett par stycken:) Stulet tips från min kära mor:)

I övrigt har jag suttit och lekt med bild collage på remby.com idag, fick använda Johans dator då min är för slö tydligen. Jag köpte den för bara nån månad sen och den är utvald av personalen i syfte att klara av musik-redigering och sådant, men den vill aldrig göra som jag vill och jävlas allmänt mycket för att vara så ny (trots uppdaterat virusskydd och så vidare) så på måndag ska jag ta mig en tur till media market och byta ut skräpet. Betalar man fem och ett halvt tusen när man lever på studielån så vill man ändå ha ganska så mycket dator för de pengarna iaf. (iof så betalade min finaste finaste sambo hälften för att han tyckte att jag behövde en egen dator då skolan började, men ändå, den var ju inte jätte billig.)

Nä, nu ska jag fortsätta med mat och diverse, ikväll blir det plugg då jag har prov på tisdag. Jag måste bara ta mig orken att sätta mig ned:/

Förresten, GRATTIS till min kära homeboy Anna-Karin som fyller 25 idag! Hade jag varit närvarande att fira dig så hade du fått en örfil i present men vi får ta det nästa gång vi ses istället:)

hejdå:)

Försöker få till ett collage från i somras. Färdigt resultat på bloggen och Facebook!

Kassler med philadelphia och ananas !

Min Farmor brukade laga denna rätt fast med lite annorlunda ingridienser. Sen gjorde min mamma om den ytterligare, och efter det så gjorde jag och Johan om den lite oxå. Och vi äter det ofta!

Du behöver:
En bit kassler, ungefär 800 gram
Ett paket philadelhpia-ost.
ungefär 2 dl grädde
två burkar ananas (inte krossad)
Ett paket riven ost.

Skär kasslern i tärningar och lägg i en form.
Klicka ut hela paketet philadelphia jämt fördelat över kasslern.
Skär ananas i tärningar ungefär lika stora som kasslern och strö över formen. 
Häll grädde över alltihop och strö nästan hela ost paketet som topping.
sätt i ugnen på ungefär 200 grader i ca 20-30 minuter.


Orginal receptet serveras ihop med potatis-mos, men vi har den färdiga potatisgratängen från fresh-line (grön och vit förpackning)
Ja, jag kan laga potatisgratäng, men den färdiga är så otroligt god så man vill bara skrika när man äter den! Men somsagt det är en smaksak.
vi strör resten av den rivna osten över gratängen innan vi ställer in den så blir det lite extra;)

Servera med en god sallad och ISKALL mjölk:)

Skapad av min farmor Doris.

Faster Anitas äppelpaj! krispig snabb och enkel äppelpaj.

Det här receptet fick jag av Johans faster i somras, en supergod äppelpaj som är enkel att göra och som går otroligt fort om du behöver akut-baka till något speciellt. 

Du behöver:
200 gram margarin
1.5 dl socker
1.5 dl havregryn
1 msk bakpulver
3 dl vetemjöl (eller rågmjöl om du vill det)
ca 3-4 äpplen (smaksak)
 
sätt ugnen på 175 grader.

Skala och skär äpplen i små bitar, ungefär 1cm x 1cm. Lägg dem i en smord form, pudra kanel på om du vill men det är inget måste. Jag brukar ha lite vaniljsocker på istället för kanel.

Sjud ihop de övriga ingridienserna i en gryta på ganska låg värme, det ska smälta ihop till en fin smet, ungefär som havreflarn.

Häll smeten över äpplena och sätt i ugnen i ca 30 min beroende på hur din ugn är. (Min ugn bränner saker så jag har formen långt ner för att inte bränna ytan, då blir pajjen jätte äcklig!)

Servera med det du gillar, vaniljsås eller glass. Själv tycker jag att vaniljvisp (arla tror jag det är, på tetra) är godast till, den är fluffig och krämig och passar ihop med pajjen då den är rätt syrlig!

Tack Anita!


Nytt år nya möjligheter!

Det är dags att släppa taget om det gamla. För jag har insett att det som varit inte ska behöva identifiera mig och den jag är. För medberoende maskrosbarn Jenny är bara en så ofantligt liten del av vem jag är. Jag är en kreatör, jag är amatör musiker, och väldigt bra på att laga mat, jag är så mkt mer än vad jag själv trott innan, och det är dags att börja släppa fram den Jenny som jag är, min verkliga identitet. Maskrosbarnet finns alltid kvar i mig, men det finns så mkt mer jag vill släppa ut och bjuda på i bloggen, så nu har jag påbörjat en radering av en massa gamla inlägg och ändrat inriktning på bloggen, välkomna henne ut i ljuset, den sanna Jenny, konstiga kreatören med skapar-sinne, för hon har suttit allt för länge i skuggan av medberoende-Jenny!

Radering av inlägg kommer att ta sin tid för jag har separations-ångest. Hehe. En hel del kommer att vara kvar, men inläggen om mitt förflutna gällande missbruk medberoende och psykiska besvär försvinner. Hädanefter ska det skrivas glada saker i denna blogg.

Ska göra om utseendet oxå (på bloggen alltså) Men det är inte prio ett.

Ska bli mer modig och börja lägga ut mina egna texter (har ju lagt upp en hel del eget i poesiväg och fått bra feedback på det) så nu ska jag börja lägga ut mer av min egna musik och texter, måste bara skaffa sånt här stim skydd först. Kanske till och med någon uppdatering med färdiga inspelningar (men vi tar ett steg i taget);)

Vi tar en dag i taget, och i sinom tid så kommer bloggen att se ut som den jag är idag, en själaglad och social individ, med egna tankar och känslor, en vacker och stark kvinna som klarat av en hel del jobbiga uppförsbackar men som inte låter det sätta fokus på hennes existens.

Och sist men inte minst, jag ska bli bättre på att uppdatera!

hej så länge!

Ny kategori!

Förutom musik lyrik och konst så är ett intresse matlagning! Jag har en hel receptbok som ligger och skräpar som är redo att publiceras. Jag lagar mycket mat (säger sig självt eftersom jag är mamma och barn måste ju äta) Tycker om att hitta recept i kokböcker, på nätet mm och sedan göra om dem lite på mitt egna vis, så i denna kategorin kommer jag att publicera recept, lite bilder på det goda och annat som har med min matlagning att göra, för den är trots allt en väldigt stor del i mitt liv!
Vi äter mycket i vår familj, och ja det är väl det som är vårt sätt att fira, slappa eller bara vara vi!